FAQ ilmoittajalle
Mitä ilmiantajasuojalaki merkitsee sinulle joka raportoi?
Laki tarkoittaa sitä että sinun on työntekijänä työhön liittyvässä asioissa voitava ilmoittaa tietoja väärinkäytöksistä joiden paljastaminen on yleisen edun mukaista. Tällainen raportointi voi koskea esimerkiksi korruptiota. Tämä tarkoittaa sitä että lakia ei yleensä voida soveltaa raportointiin, joka koskee vain työtäsi tai työehtojasi. Myöskään yhteistyöongelmat eivät ole tyypillisesti yleisen edun mukaisia. Jos työnantaja kuitenkin rikkoo systemaattisesti sovellettavia työntekijöitä koskevia määräyksiä, arvio voi olla erilainen.
Mitä vaaditaan, jotta voin kuulua lain antaman kostonsuojan piiriin?
Ilmiantajasuoja kostotoimia vastaan on voimassa vain silloin, kun olet ilmoittanut väärinkäytöksestä, joka on syntynyt tai erittäin todennäköisesti tulee syntymään liiketoiminnassa, jossa toimit, olet ollut tai saatat toimia, tai toisessa yrityksessä, johon olet tai olet ollut yhteydessä työsi kautta Ilmoittajalla tulee myös olla ilmoitushetkellä kohtuullinen syy olettaa, että tieto väärinkäytöksestä oli totta.
Olenko vaarassa saada rangaistuksen kostona kun ilmoitan?
Työnantajalla ei ole oikeutta kostaa ilmoituksen tekijälle, kunhan ilmoituksesi koskee työhön liittyvää väärinkäyttöä ja rikkomus on yleisen edun mukainen.
Onko minulla oikeus ilmoittaa nimettömänä?
Kyllä, sinulla on oikeus ilmoittaa väärinkäytöksestä täysin nimettömänä.
Voiko työnantaja vaatia selvittämään, kuka on ilmoitettu?
Ei, sinulla on oikeus pysyä nimettömänä ilmoittaessasi. Voit kuitenkin halutessasi ilmoittaa omalla nimelläsi.
Miten Whistlebox varmistaa anonymiteettini, ja mitä tapahtuu, kun olen ilmoittanut?
Sinä, joka ilmoitat tapauksesta palvelussamme, olet täysin anonyymi. Ilmoitat täyttämällä otsikon ja viestin, toisin sanoin raportointisi. Saat sitten satunnaisen koodin, jonka voit tallentaa seurataksesi asiaa myöhemmin. Koodi näkyy vain tilapäisesti ja vain kerran ruudulla heti rekisteröinnin jälkeen, joten muista tallentaa koodi. Raporttisi tallennetaan myös päivämäärän ja kellonajan kera. Raportoinnin yhteydessä ei tallenneta IP-osoitetta, sähköpostiosoitetta tai muita jäljitettävissä olevia tietoja. Emme kerää henkilötietoja, kun teet ilmoituksen palvelussamme - tämän anonymiteetin takaamiseksi.
Työnantaja ei näe milloin olet ilmoittanut tapauksesta, mutta työnantaja saa sähköpostin joka päivä klo 12.00, jos tapauksia on saapunut, jotta työnantaja ei voi arvata, kuka on kirjoittanut tapauksen tiettyyn aikaan. Ylläpitäjät voivat kuitenkin nähdä saapuvat tapaukset suoraan hallinnossa reaaliajassa, jos he ovat kirjautuneena sisään raportointihetkellä. Tapausten ikä näytetään seuraavasti: Uusi, +10 päivää, +50 päivää ja niin edelleen, mikä tarkoittaa, että työnantaja saa vain yleiskuvan saapuvien tapausten saapumisista.
Kun olet ilmoittanut, on työnantajasi asia ryhtyä ilmoittajasuojalain edellyttämiin toimenpiteisiin, mikä tarkoittaa, että työnantajan on tutkittava asiaa ja ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin.
Rikon salassapitovelvollisuutta ilmoittaessani. Olenko edelleen suojattu lain alla?
Kyllä, et voi joutua vastuuseen salassapitovelvollisuutesi rikkomisesta, jos sinulla on ollut perusteltua syytä olettaa, että tiedot olivat välttämättömiä ilmoittamaan väärinkäytöksestä. Toisaalta et saa rikkoa julkisuus- ja salassapitolain mukaista määrättyä salassapitovelvollisuutta tai puolustuskeksintölain mukaista salassapitovelvollisuutta. Et myöskään saa luovuttaa asiakirjoja, jotka sisältävät luottamuksellisia tietoja.